Ook in 2023 vindt tijdens de Horeca Xperience het succesvolle Klaar Af Kook plaats, dé kookwedstrijd van het Noorden. De authentieke Martinikerk zal wederom plaats bieden voor de spannende wedstrijd waarin koks het tegen elkaar opnemen.
Klaar Af Kook
Tijdens Klaar Af Kook zullen 4 koks tegelijk gaan koken in rondes van 30 minuten terwijl de stopwatch loopt. De Box inhoudt met ingrediënten waarmee gekookt wordt zal 1 week voor de wedstrijd bekendgemaakt worden aan de deelnemers. Wordt er zowel in de kookronde als de halve finale nog gekookt met de vooraf bekende selectie aan ingrediënten, in de finale zal het volledig aankomen op de vindingrijkheid en creativiteit van de koks tijdens de uitdaging van een Black-Box opdracht. Er zijn in Noord Nederland veel koks die op hoog niveau koken; de uiteindelijke winnaar mag zich een jaar lang ‘Beste kok van Noord Nederland’ 2023/2024 noemen.
De Wedstrijd
De koks nemen het in 3 kookrondes tegen elkaar op waarbij met vier koks tegelijk gekookt wordt. Dit alles onder het toeziend oog van een zeer deskundige vakjury. De jury beslist na deze kookrondes wie er doorgaat naar de finale. In de finale strijden de beste vier koks tegen elkaar waarbij de winnaar en de nr’s 2 en 3 prachtige prijzen ontvangen.
Winnaar
De winnaar ontvangt een Bamix staafmixer (ter waarde van €209,-), een Knives & Tools messenset, een beker en als kers op de taart zal onze hoofdsponsor Bidfood een super gave cheque weggeven met maar liefst €500,- aan shop tegoed!!! Tevens mag jij jezelf het hele jaar de beste kok van Noord Nederland noemen met een gave winnaar sticker op de voordeur geplakt. Supertof dus! De Nummers 2 & 3 ontvangen ook een gave messenset en een mooie beker.
Als hoofdsponsors van het evenement zijn Bidfood, Techno Horeca bereid gevonden ingrediënten en keukenapparatuur beschikbaar te stellen. Diversey sponsort de professionele reinigingsmiddelen.
Regels en deelname
- U moet werkzaam zijn in de provincie Groningen, Friesland of Drenthe.
- Per bedrijf mag maximaal één kok meedoen.
- Er mogen géén elektrische apparaten worden meegenomen naar de wedstrijd.
- Er mogen géén zelf meegebrachte voedselproducten, specerijen (en dergelijke) worden meegenomen.
- De kok mag zijn eigen kookgereedschappen meenemen op voorwaarde dat deze niet elektrisch aangedreven zijn.
- Er mogen geen eigen pannen worden meegebracht, iedere kok werkt met dezelfde pannen.
- Twee convectie-ovens van het merk Rational zijn aanwezig die standaard op 180 en 220 graden Celcius staan.
- Per ronde twee gelijke borden maken: één voor de jury en één voor het publiek.
- Elke werkbank is uitgerust met een inductieplaat met twee pitten, twee steelpannen, een koekenpan, kookgereedschappen, snijplanken, een garde, kommetjes, een maatbeker en een mengkom.
- Per werkbank is er een Bamix Mono M200 beschikbaar.
- De voorrondes duren 30 minuten, de finale duurt 60 minuten.
- De basisinhoud van de box (eerste ronde) krijgt de kok één week van tevoren per e-mail toegestuurd.
- In de finale (4 koks) krijgt men een Black-Box opdracht.
Klaar Af Kook 2022 / 2023
- Petra Rueva – Graansilo Eten & Drinken – titel: Beste Kok Noord Nederland
- Davy Zijlstra – Drink & Eetlokaal Proefverlof
- Jordi Werkhoven – Grand Café de Waegh
- Larissa van der Boom – Gusto wine & bar
Klaar Af Kook 2021 / 2022
- Cor-Jan de Jong – Herberg onder de Linden – titel: Beste Kok Noord Nederland
- Gerry Trouw – Restaurant Fidèle
- Erik Dreijer – Schimmelpenninck Huys
- Femke Lok – Herberg de Fazant
Klaar Af Kook 2019 / 2020
- Nick Bannink – Bistro Boys – Groningen – titel: Beste Kok Noord Nederland
- Martin Kooijker – Restaurant de Molenaar – Groningen
- David Thijssen – Culinaire vakschool – Groningen
Klaar Af Kook 2018 / 2019
- Martijn Ruiter – Pijp Win & Dine – Groningen – titel: Beste kok van Noord Nederland 2018 / 2019
- Taco Boersma – WestCord Hotel Noordsee – Ameland / Friesland – titel: Beste kok van Ameland 2018 / 2019
- Gerry Trouw – Bitter en Zoet – Drenthe
Klaar Af Kook 2017 / 2018
- Thomas Beekhuis – DOT – Groningen – titel: Beste kok van Noord Nederland 2017 / 2018
- Jonne Bleijenberg – Proevens – Groningen.
- René Bruins – Mr. Mofongo – Groningen
Klaar Af Kook 2016 / 2017
- Michaël Meijer – Paviljoen Sterrebos – Groningen – titel: Beste kok van Noord Nederland 2016 / 2017
- René Bruins – Mr. Mofongo– Groningen
- Pepijn Tjio – Steakhouse Zusje van Andre Dokter – Groningen
Klaar Af Kook 2015
- Dennis Brouwer – Eetcafé De Stadstuin – Groningen (Beste kok van Noord Nederland)
- Thomas Beekhuis – Paviljoen Sterrebos – Groningen
- Pepijn Tjio – Steakhouse Andre Dokter – Groningen
Klaar Af Kook 2014
- Sytze Greidanus – Stadscafé Restaurant ’t Feithhuis (Beste kok van Groningen)
- Pelle Beekman – Restaurant De Vestibule
- Mark Spekschate – Restaurant De Pijp
- Dennis Brouwer – Eetcafe De Stadstuin