fbpx

HBNN 2014

Talent schittert op vakwedstrijden Groninger Horecabeurs 2014

Maandag 6 oktober kwamen ruim 2000 bezoekers naar de Martinikerk in hartje Groningen voor de derde editie van de Groninger Horecabeurs. Naast vaste programmaonderdelen als de regionale tapwedstrijden en de Noord Nederlandse Barista kampioenschappen werden er op deze editie meerdere nieuwe concepten uitgerold. Ook presenteerden een groot aantal standhouders hun meest vernieuwende, besparende of originele producten en diensten.

Vakwedstrijden van hoog niveau

Nieuw in het programma waren de vakwedstrijden ‘Klaar af Kook’ en de ‘CKNN’. Tijdens ‘Klaar af Kook’ namen koks uit diverse Groninger restaurants het tegen elkaar op in een spannende kookbattle. De ingrediënten voor het gerecht werden deels van te voren maar ook deels ter plekke bekendgemaakt door de vakjury, dit vergde een creatieve kookgeest! Als extra moeilijkheidsgraad werd een tijdslimiet toegevoegd aan het te koken gerecht. De gehele kookwedstrijd is van live commentaar voorzien waarbij de koks extra werden opgezweept in de kookcompetitie. Een lust voor het oog van de toeschouwer en prachtige smaakcreaties voor de professionele jury als resultaat. De trotse Sytze Greidanus van restaurant ‘t Feithhuis mocht rond 20:00 uur de allereerste Gouden Garde in ontvangst nemen.

Hij sprak zijn lof uit over zijn medekandidaten, en over de wedstrijd: “Een goed initiatief om vooral jonge koks te motiveren en te stimuleren om het beste uit zichzelf te halen”.

De wedstrijd ‘CKNN’ (Cocktail Kampioenschappen Noord Nederland) draaide om de vraag: “Wie wordt de beste cocktailmaster van het noorden?”. Na twee voorrondes waarin deelnemers getest werden op creativiteit, speed en efficiency gingen cocktail masters in spé van diverse horecagelegenheden de strijd met elkaar aan: Elke finalist moest binnen een tijdslimiet vijf verschillende cocktails maken en uitserveren die door een jury op smaak en presentatie werden gekeurd en geproefd. Juryleden Fjallar Goud, Hessel Scheepstra en Misja Vostermans, zelf in de top van hun vakgebied, trakteerden de bezoekers van de beurs tussen de wedstrijden door op een cocktailworkshop bij de CKNN stand.

Ruim 50 barmannen en -vrouwen uit Groningen en omstreken toonden op het ‘bierplaza’ hun kunsten van het tappen en uitserveren van het perfecte biertje tijdens de regionale tapwedstrijden. Op het ‘baristaplaza’ werd het koffieschenken tot kunst verheven met workshops door top-barista’s en wedstrijden tussen horecaprofessionals.

Kennis en kwaliteit

Ook het nieuwe Kennisplein werd door de aanwezige bezoekers en standhouders goed ontvangen. Hier kon men naar hartenlust netwerken en kennis maken met nieuwe diensten en innovaties op horecagebied en daarbuiten. Ook de Gemeente Groningen was als standhouder vertegenwoordigd op de beurs. Een mooi initiatief waarmee duidelijk wordt hoe belangrijk gastvrijheid en kwaliteit is voor de uitstraling van de stad Groningen.
Uitslagen wedstrijden:

WINNAARS Klaar Af Kook 2014

1. Sytze Greidanus – Stadscafé Restaurant ’t Feithhuis (Beste kok van Groningen)
2. Pelle Beekman – Restaurant De Vestibule
3. Mark Spekschate – Restaurant De Pijp
4. Dennis Brouwer – Eetcafe De Stadstuin

WINNAARS Cocktail Kampioenschappen Noord Nederland (CKNN) 2014

1. Rogier de Haan – Mofongo’s Distillery (Beste cocktail master van Noord Nederland)
2. Elsbeth Hoekstra – Mofongo’s Distillery
3. Archie Kasan – Kasan Events

WINNAARS De Tapwedstrijd Groningen 2014

door naar de halve finale NK tappen op 24 en 25 november in Nijkerk
1. Joeri van de Vegte – Oblomov (Beste tapper van Groningen)
2. Malou Reijneken -Grand cafe Time Out
3. Roos Brinkman – Cafe Soestdijk
4. Leon Hogenelst – Eetcafe de Stadtlander
5. Bram Stob – La Brasse
6. Mark Alkemade – Cafe Hooghoudt

WINNAARS Noord Nederlandse Barista Kampioenschappen (NNBK) 2014

1. Joyce Voskamp – Trambaan 8 – Oosterwolde (Beste Barista van Noord Nederland)
2. Niels te Vaanhold – Stadscafé Restaurant ’t Feithhuis – Groningen
3. Rik Breukink – Drie Gezusters – Groningen
4. Jordy Snuverink – Doppio Espresso – Groningen
5. Suzanne Diepstra – Stadscafé Restaurant ’t Feithhuis – Groningen
6. Marian Osinga – PS! Koffie, kunst & chocola – Groningen