Cocktail Plaza & Spirits

Cocktail Plaza & Spirits 2017

Dit jaar verzorgt door Boilermaker – Een nieuw Gronings merk activatie bureau voor spirit- en biermerken

  • 12:30 – hele dag – Collins Speed contest – Iedereen die mee wil doen mag een ronde wagen
    If you want to do cocktails in your bar, you need a Collins cocktail system. The creator of Collins will come over to Groningen with his Collins speed system and we will organise a fun competition together. Everyone makes 3 drinks and the comp is alle about speed and efficiency. Further rules and explanation you’ll find in the attachment. We will use a huge electronic scoring board to list the contenders. Judges: Fjalar Goud, Peter Torenbosch
  • 14:00 – 14:45 – Martinez competitie – sessie 1
    All about creating the new ultimate Martinez cocktail with Genever. The Godfather of the Dry Martini cocktail, the original Martinez was first made with Genever. We are going to make a new ultimate recipe! No rules as long the drink still refers to the Martinez (see attachment). Judges: David Trampe, Andrew Nicholls, Lennart Deddens.
  • 16:00 – 16:45 – Martinez competitie – sessie 1
    All about creating the new ultimate Martinez cocktail with Genever. The Godfather of the Dry Martini cocktail, the original Martinez was first made with Genever. We are going to make a new ultimate recipe! No rules as long the drink still refers to the Martinez (see attachment). Judges: David Trampe, Andrew Nicholls, Lennart Deddens.

SEMINAIRS

– Half man Half Agave

David Trampe, Agave spirits ambassadeur en eigenaar van zijn eigen Mezcal merk geeft een uitgebreide seminar over Agave based spirits zoals Tequila en Mezcal.

– Rum 

Rum conniasseur en eigenaar van William George Rum geeft een seminar over de Rum categorie en zijn eigen William George

Julian Buyani, Ambassadeur van Diplomatico Rum verteld over deze Venezolaanse Rum

– Genever Gentlemen Lennart Deddens: Guardian of the Genever Galaxy 

Jenever Ambassadeur Lennart Deddens verteld over Hollands meest authentieke spirit en laat vooral zien waarom Jenever NIET voor oude mannen is.

Boilermaker wil meer zijn dan de uitvoerende partij omtrent beurzen, trainingen, festivals en andere partijen. Bij Boilermaker denken we graag mee met de invulling van activaties op het gebied van de presentatie van de producten (cocktails, bier, foodpairing, etc) maar dus ook op het gebied van de ontwikkeling van de stand. Bars worden aan de hand van de uitstraling van het desbetreffende merk custom made gebouwd. Personeel wordt naar wens van het desbetreffende merk getraind. Naar onze mening moet een stand een groot gedeelte van het desbetreffende merkverhaal vertellen, zodoende moet de uitstraling subliem zijn. Om dit te realiseren werkt Boilermaker samen met de beste partners op het gebied van barsystems, hout- en staalbewerking. Onze doelstelling is om de opdrachtgever 100% te ontzorgen van operationele werkzaamheden rondom het uitvoeren van een activatie. Dit geldt voor festivals, vakbeurzen maar ook kleinere aangelegenheden zoals tastings en trainingen op locatie.

Cocktail Plaza & Spirits 2016

Familie Destilleerderij Hooghoudt
De smaakmakers van Hooghoudt nemen je mee door de geschiedenis van jenever en ze zullen je aan de hand van verschillende workshops de mogelijkheden van jenever laten zien.
Laat je verassen door jenever!

Jenever en foodpairing workshop: Laurens Speek (15 min)
Bier en jenever workshop: Peter Torenbosch (15 min)
Geschiedenis van jenever en cocktailworkshop: Lennart Deddens (15 min)

Tijdschema Jenever inspiratie workshops
13:00 – 13:45
15:30 – 16:15
18:00 – 18:45

Licor 43 Orochata
Programma presentatie proeverij, Spaanse hapjes en Licor 43 Orochata:
– 15.00 – 15.15 uur
– 16.30 – 16.45 uur
– Licor 43 Orochata Ontdek bij hét geheim van Zuid-Spanje (15 min)

Cocktail Plaza & Spirits 2015

Zes professionele bar teams van vooraanstaande bars uit Europa strijden om een eigen botteling van hun eigen gecreëerde spirit.

Ronde 1: presentatie/showcase over een bepaald onderwerp binnen cocktails en spirits.
Ronde 2: een creatieve twist maken met Loopuyt Gin op een Gin Classic cocktail.
Ronde 3: de nieuwe classic cocktail met Hooghoudt Premium Jenever creëren.

EINDRESULTAAT CKNN 2014

1. Rogier de Haan – Mofongo’s Distillery
2. Elsbeth Hoekstra – Mofongo’s Distillery
3. Archie Kasan – Kasan Events

Cocktail Kampioenschappen Noord Nederland – CKNN
CKNN-Cocktail-kampioenschappen-Noord-Nederland-6-oktober-2014

Op maandag 6 oktober vindt tijdens de Groninger Horecabeurs 2014 het eerste Cocktail Kampioenschap Noord Nederland plaats. De wedstrijd is een initiatief van Joris van Berkel van Horecagroningen.nl in samenwerking met distiller en barmanager Lennart Deddens van Mofongo’s Distillery in Groningen. In de Martinikerk zullen twaalf deelnemers strijden om de felbegeerde Gouden Cocktailshaker.

De afgelopen jaren werd er tijdens deze horecabeurs al met veel succes een tap- en een baristawedstrijd gehouden. Nu cocktails in de noordelijke provincies populairder worden, achtte Van Berkel de tijd rijp voor een cocktailkampioenschap. “Het niveau van de horeca wordt steeds hoger en daarom leek het mij interessant om op meerdere horecavlakken mensen op een leuke manier tegen elkaar te laten strijden.” De Britse drankengigant Diageo, eigenaar van onder andere Tanqueray en Johnny Walker, werd bereid gevonden om als hoofdsponsor te fungeren.

Het evenement wordt gepresenteerd door de 30-jarige Deddens. Na vijf jaren in België gewoond en gewerkt te hebben in diverse vooraanstaand cocktailbars, keerde hij vorig jaar terug in Groningen om aan de slag te gaan bij Mofongo’s Distillery.

De wedstrijd zal worden begeleid door een jury van professionals die allen hun strepen ruimschoots hebben verdiend op het gebied van cocktails.

Programma 2014:

12:30 Openingswoord (Lennart Deddens)
13:00 Ronde 1
14:00 – 14:30 DEMO Speed & efficiency Lennart Deddens
14:30 Ronde 2
16:15 Einde van de voorrondes
16:15 – 16:30 Pauze Guidelines vertellen finale
16:30 – 17:00 GRATIS Master Class Hessel Scheepstra over Ketel One Vodka.Ondersteund door Lennart Deddens die Ketel One Cocktails gaat maken.
17:30 Finale (4 personen)
18:30 – 19:00 GRATIS Tiki Cocktails workshop Misja Vostermans en Fjalar Goud
19:00 – 19:30 Uitslag Finale CKNN
19:30 Einde programma

 

De wedstrijd
De wedstrijd zal bestaan uit 3 rondes en aan de hand van de afvallers na ronde 1 en 2 zullen de 3 finalisten gekozen worden.

Ronde 1: Creativity Round
De deelnemers krijgen de opdracht een cocktail te maken op basis van 1 van de voorradige base spirits namelijk, Tanqueray Gin, Don Julio Blanco Tequila, Ketel One Vodka, Singleton Single Malt of Zacapa Rum. Hierbij krijgen de deelnemers een aantal dagen voor aanvang van de wedstrijd de tijd om een recept te verzinnen. Tijdens de wedstrijddag moet dit recept overhandigt worden aan de juryleden. De enige criteria die er bepaald worden zijn dus de beperkte keuze uit de basisspirit en een goede onderbouwing waarom de cocktail goed zal verkopen in je eigen bar. Belangrijkste punten voor de jury zijn de volgende:
– Presentatie van de cocktail. De cocktail zelf als de manier van serveren van de bartender
– Het verhaal achter de cocktail. Waarom heb je dit gemaakt en hoe is je recept tot stand gekomen
– BALANS!! Is de zoet, zuur, bitter, droog verhouding correct. Komt de smaak van de basisspirit naar boven? Is de cocktail correct gemaakt. Niet te waterig door te lang shaken of stirren etc.
– Techniek en skills
– De onderbouwing waarom dit drankje in jou bar een commercieel succes gaat worden.

Ronde 2: 
Speed and efficiency
De deelnemers worden geacht 5 classic cocktails te maken in 6 minuten. De tijd telt natuurlijk maar belangrijker zijn de volgende punten.
Belangrijkste punten van jurering:
– Techniek en working flow
– SPILLS!!! Zo weinig mogelijk (geen) spills
– Smaak van de cocktails
– Presentatie
– En natuurlijk de tijd

Ronde 3 FINALE: Thearetical round
De 4 finalisten krijgen ongeveer een uur de tijd om a.d.h.v. bepaalde guidelines een perfect serve te creëren. De guidelines bestaan uit wederom de eerder genoemde basisspirits, een suprise bag met daarin 5 aanvullende ingrediënten zoals bijvoorbeeld thee en een aantal aanvullende dranken zoals vermouth, benedictine, etc. Tevens zal er een cocktail onderwerp aangesneden worden zoals bijvoorbeeld: maak de nieuwe Singapore Sling. De deelnemers krijgen 7 minuten de tijd om hun serve te presenteren. Er zal op de volgende punten gelet worden.
– Natuurlijk smaak en balans van de cocktail
– Verhaal en onderbouwing van de serve
– Creativiteit
– Skills

Per ronde worden er punten verdiend en degene die de meeste punten vergaard start als laatste tijdens ronde 3.